همراهی داتین و مدرسه داتین با رویداد برنامه‌نویسی کداکد دانشگاه علم و صنعت
کانال-02
آخرین شماره فصلنامه فناوری‌های مالی را دریافت کنید

چرا فصلنامه فناوری‌های مالی؟

فصلنامه «فناوری‌های مالی» رنگ و بوی کتابی پژوهشی دارد که در هر شماره به موضوعی خاص از فضای مالی و بانکی اختصاص پیدا می‌کند. این فصلنامه ماموریت خود را کشف و بررسی ابعاد گوناگون مفاهیم و کلان‌روندهای صنعت فناوری مالی می‌داند. در این مجله تلاش شده تا با بهره‌گیری از دانش، تخصص و تجربه مدیران و متخصصان صنعت بانکی و مالی به موضوعات بنیادی و اساسی صنعت پرداخته شود و مدیران و اهالی شاغل در فضای کسب‌وکارهای بانکی و مالی بتوانند درک متفاوتی از موضوع مطرح‌شده پیدا کنند. اولین شماره فصلنامه فناوری‌های مالی از تاریخ شهریور 1401 منتشرشده و تاکنون به موضوعات کشف تقلب و تخلف در صنعت بانکداری، توسعه فراگیری مالی، اقتصاد صنعت فناوری اطلاعات، مدیریت منابع سازمانی و بانکداری دیجیتال پرداخته است.

دیگر شماره‌های مجله

نویسندگان

هانیه احمدی

مصطفی طهماسبی

محمدحسین هاشمی‌نژاد

محسن عزیزی

فرزانه غلام ابوالفضل

سمانه حیدری

سامان ذاکرزاده

بهروز ترابی

امیررضا لیلازی

سیدمرتضی حسنی عقدا

بهزاد اسدنژاد

پویا بهیاد

سروناز درواری

صابر خسروی

علی صابری

علیرضا ارومند

علیرضا جاهدی

علیرضا هاشمی

فردوس عبداللهی

محسن توفیقی

محمدسعید الفتی

مسعود رحیمیان

میثم میرزازاده

مهیار شعبانی

نجمه نوذر

میلاد قهاری بیگدلی

مصطفی ثابتی

مریم عبایی

محمدمحسن بخشی

محمدرضا نوروزی

مجید فیروزی

لیلا پاکروان‌نژاد

پویا شیخ‌حسنی

اسمهان حکاک

مینا هرمزی

مهرین نظری

مریم نجفی

محمدحسن هاشم‌خانلو

محدثه دهباشی

کیوان جامه‌بزرگ

فاطمه قوتی

علی نعیمی صدیق

شهرام شنتیایی

سروش حریرفروش

حسام اپیکچی

حبیب آرین

آزاده محسنی

امیر آشتیانی

لیدا هادی

فائزه طاهری

حامد قنادپور

محمد رحمتی

کیمیا قاسم‌زاده

رضا قربانی

آرمین منتظری

وحید حاجی‌پور

هانیه هاتفیان

مصطفی امینی

مژگان رضایی

محمد حسن کرمانی

علی بزرگی امیری

سیدرضا حسینی

ریحانه هاشمی

داور نظری

پونه ترابی

پرناز بنی اسدی

شیوا صفری

سعید ملائی

صبا سعادت‌جو

روزبه زند

رضا متین‌وفا

رامیز قلی‌نژاد

نیلوفر حق‌جو

ندا ذوالقدر

نازنین توکلی

مهرک محمودی

مهدیه نوروزیان

حامد بهروز

فاطمه مصلحی

امین میرزایی عسگرانی

سیدعلی طباطبایی

علی نعمتی شهاب

آرشیو مطالب

اصرار برای نگه‌داشتن سیستم کربنکینگ به‌صورت همان هسته‌ متمرکز که قابلیت زیادی برای تغییر و نوآوری ندارد، امکان ارائه‌ سرویس‌های جدید و ورود به بازارهای جدید را از ما می‌گیرد. در سیستم کربنکینگ، یک چسبندگی بین لایه‌ سرویس و لایه‌ زیرساخت ایجاد می‌شود. درحالی که اگر به‌صورت کرلس عمل کنیم، وابستگی سرویس به زیرساخت کم می‌شود.
در بنچ مارک بانکداری جهانی در سال 2022، اين سوال را از هزار رهبر ارشد بانکی پرسیدند که «اولویت اصلی آنها برای تحول عملیاتی بانک خودشان چیست؟» در جمع‌بندی، 37 درصد از كل افراد پاسخگو، موضوع انتقال به یک سیستم کربنکینگ مدرن و مبتنی‌بر ابر را از اولويت‌های اصلی خود اعلام كردند.
در سنوات اخیر، فناوری اطلاعات با سرعت شگفت‌انگیزی در حوزه‌های مختلف، از جمله صنعت بانکداری، تحول ایجاد کرده است. بانک‌های ایرانی نیز در این راستا پیشرفت‌های چشمگیری داشته‌اند. از جمله مفاهیمی که به‌تازگی در این زمینه مطرح شده، گذر از بانکداری متمرکز (Core Banking) به مفهوم بانکداری بدون هسته (Coreless Banking) است.
امروزه با پدیدآمدن پلتفرم‌های ابری که ضمن تضمین قابل‌اعتمادبودن و مقیاس‌پذیری در بالاترین سطح از استانداردها، قیمت بسیار مناسبی هم برای خدمات خود ارائه می‌دهند، بازاندیشی این سوال بنیادین که آیا بانک‌ها حتما باید خودشان مدیریت زیرساخت ابری خود را به‌صورت متمرکز برعهده داشته باشند، ضروری به‌نظر می‌رسد.
درحال حاضر، بانک‌های متعددی از خدمات بانکداری ساخت‌پذیر تمنوس استفاده می‌کنند که از جمله می‌توان به Garanti BBVA International اشاره کرد؛ بانک مذکور به لطف استفاده از این پلتفرم، موفق شده تا به یکی از نخستین‌ بانک‌های هلند تبدیل شود که از فضای ابری برای فرایندها و پایگاه‌های داده مشتریان استفاده می‌کند.
سیستم‌های یکپارچه سال‌های گذشته، که زمانی به‌عنوان بستر بانکداری در نظر گرفته می‌شدند، اکنون به‌صورت فزاینده‌ای به‌عنوان مانعی برای گام‌های مترقی در این بخش عمل می‌کنند. درمقابل، بانکداری Coreless، با جهت‌گیری بخش‌بندی‌شده و ماژولار خود، راه روبه‌جلو را هموار می‌کند.
بانکداری باز یک جنبش جهانی است که درحال تغییر شکل اکوسیستم خدمات مالی و تغییر ایده بانکداری است. این مهم، پیامدهای بسیار قابل توجهی برای سوئیچ‌های بانکی دارد.
اصطلاح «بانکداری بدون Core» یا (Coreless Banking) از محدودیت‌های سیستم‌های Core سنتی پدید آمده و از معماری بانکی‌ای دفاع می‌کند که به یک Core واحد و یکپارچه وابسته نیست. درعوض، از پلتفرم‌های مبتنی‌بر پردازش و ذخیره‌سازی ابری، APIها (رابط‌های برنامه‌نویسی کاربردی) و معماری ریزخدمات (Microservices) برای ایجاد یک زیرساخت بانکی انعطاف‌پذیر و مقیاس‌پذیر استفاده می‌کند.
این مطلب را در شماره جدید فصلنامه فناوری‌های مالی بخوانید.